Inschrijven nieuwsbrief
Ontvang voortaan de gratis Betty Asfalt Nieuwsbrief per e-mail: nieuws, shows, video's, speciale acties en kortingen, en meer.

E-mail:
Inschrijven

In het gastenboek
Weleerwaarde zeergeleerde heer Dominee. Gremdaat, Vrijdagavond in Breda een geweldige avond gehad (door Jos en Sita van Overveld de Wit)
Bekijk meer

In onze winkel
Abonnement MargreetDVD
Margreetdvd verschijnt eens per twee maanden. Een abonnement van 6 dvd's kost 49,50 euro
Winkel verderMijn winkelmandje
Al meer dan 35 jaar dynamisch
Geplaatst op 1/10/2009 door de redactie.

In 1975 begon Margreet Dolman met haar wekelijkse uitzending voor Radio Stad/Amsterdam. Uitzendingen van 10 minuten over leven, liefde en wanhoop.
Vaak was ze in gesprek met haar steun en toeverlaat dokter Valentijn, benedenbuurman Bob Guttering of de zwerver Buster Fonteijn. De gesprekken waren zeer openhartig, strijdbaar en volgens sommige luisteraars zelfs schunnig. Vanaf de eerste uitzending was Margreet Dolman geliefd en omstreden. Al na 2 weken wilde de toenmalige hoofdredacteur, Leo Jacobs, met de uitzendingen stoppen. Toen er echter een lovende recensie in het culturele tijdschrift Hollands Diep stond mocht Dolman met haar uitzendingen doorgaan.


In 1975 werd ze betrokken bij het VARA tv programma van Sonja Barend. Aan het einde van Sonja's Goed Nieuws Show belde Dolman de presentratrice op om met haar de uitzending door te nemen. Kritisch, onderhoudend en met de nodige humor. In 1977 vroeg de toenmalige directeur van de platenmaatschappij CBS of Margreet niet bereid zou zijn om een LP te maken. Dolman zou Dolman niet zijn als ze zo'n toegeworpen handschoen niet op zou pakken. De plaat De oorspronkelijke Margreet Dolman kwam er, met een schitterende hoes ontworpen door Marriet Numan. Publiek en pers waren zeer enthousiast en vandaar dat er 2 jaar later een tweede grammofoonplaat uitkwam, nu met een hoesschilderij van een van Neerlands meest beroemde kunstschilders: Herman Gordijn. Ook deze plaat Dat Mens werd een groot succes. Er zouden nog 2 LP's en later ook een CD volgen. Binnenkort zullen de oude LP's ook op CD verschijnen.


Ondertussen bleven de radio uitzendingen doorgaan. Gedurende meer dan 15 jaar was Margreet week in week uit te beluisteren. Ook in de zomer, als alle reguliere uitzendingen een paar maanden stopte, ging Margreet door. Zij wilde het hele jaar een steun zijn voor de vele luisteraars van de regionale zender. Eind jaren '80 verscheen Margreet Dolman in het programma Paul Haenen en het Betty Asfalt Complex, een serie uitzendingen voor de VPRO televisie. Het programma werd door de meer dan een half miljoen kijkers hoog gewaardeerd. Later volgde Margreet Dolman Vijf Over Zes, Dolman brengt evenwicht en Dolman's Vrolijke Vrijdag. Ondertussen stapte Dolman van Radio Stad/Amsterdam over naar de VPRO radio. Halverwege de negentiger jaren verliet Margreet de VPRO om voor RTL4 het programma Dolman onder de Rijken te maken: Onthullende gesprekken met zeer rijken Nederlanders.

Eind jaren negentig gaf Margreet Dolman het diepste van haar innerlijk aan de nieuwe zender Net 5. Aan het begin van de nieuwe eeuw maakte ze een serie programma's voor de frisse regionale zender RTV-Noord Holland.
Margreet Dolman heeft zich nooit verbonden gevoeld met bepaalde uitzendorganistie of stroming. Ze is altijd totaal onafhankelijk en vrijgevochten gebleven. Kenmerkend voor haar is het lied Ik hoor nergens bij.
Betty Asfalt Complex, Nieuwezijds Voorburgwal 282, 1012RT Amsterdam, Kassa (reserveringen): 020 - 6264695, Betty Asfalt Produkties: 020 - 6204748, kantoor@bettyasfalt.nl